Новини во Радио-Аматерството

Извршена надоградба на антенскиот систем на репетиторот Z35VSG R7 – Солунска глава

На репетиторот кој е поставен на врвон Солунска Глава - Z35VSG R7, извршена е замена на дел од антенскиот систем и тоа: Поставена е нова Антена Заменет е постоечкиот антенски…

Continue Reading Извршена надоградба на антенскиот систем на репетиторот Z35VSG R7 – Солунска глава

Mini TNC – APRS, KISS

Во прилог се фотографии од изработен TNC модем, кој може да се употреби како самостоен APRS нод и дигипитер, но исто така може да се користи и како класичен TNC…

Continue Reading Mini TNC – APRS, KISS

Донација од Z36AMB

Ве известуваме за уште една убава случка - донација на опрема - 2 радио станици за репетитор, од страна на нашиот член и долгогодишен радио аматер Z36AMB. Голема благодарност од…

Continue Reading Донација од Z36AMB

Значење на радиофарот Z3 за 23cm

На ФБ страната на Радиоаматерска асоцијација на Република Северна Македонија пред неколку минути е објавена вест дека во фаза на монтирање е радиофарот за 23ЦМ, и дека од радиоаматерите се…

Continue Reading Значење на радиофарот Z3 за 23cm

Додадена нова секција на сајтот – за РМЗО

На нашиот сајт додадовме нова подсекција "Радио мреза за Опасност - РМЗО". Во тој дел можете да најдете основни информации за тоа што е РМЗО, за што служи и во…

Continue Reading Додадена нова секција на сајтот – за РМЗО

YOTA месец – Декември 2020

Декември оваа година е месец на YOTA, период во кој младите радио аматери после својот повикувачки знак го додаваат суфиксот YOTA. Целта на оваа акција е да се промовира Радио…

Continue Reading YOTA месец – Декември 2020

Измена на PL тон на репетитор RV-0 Z35VGV – Гостивар

Денес, на 01.12.2020, извршена е промена на PL тонот на репетиторот RV-0 Z35VGV во Гостивар. Новата вредност на PL тонот е 91.5 Hz.

Continue Reading Измена на PL тон на репетитор RV-0 Z35VGV – Гостивар

Сервисирање на репетитор – R0 – Z35VSK – Скопје

Денес, на 26.11.2020 беше извшено сервисирање и преконфигурирање на локалниот репетитор R0 - Z35VSK - Скопје. Поставен е ноv C-flex кабел и  заменети  конекторите од антенскиот систем. Новина е и…

Continue Reading Сервисирање на репетитор – R0 – Z35VSK – Скопје

Пуштен во употреба нов репетитор RUX05 – Z35UPS

Денес, на 23.11.2020 пуштен е во употреба UHF репетиторот QTH Попова Шапка RUX05 - Z35UPS. Технички информации за репетиторот можете да најдете на следниов линк: Z35UPS Голема благодараност до Митко…

Continue Reading Пуштен во употреба нов репетитор RUX05 – Z35UPS