Извршена надоградба на антенскиот систем на репетиторот Z35VSG R7 – Солунска глава

На репетиторот кој е поставен на врвон Солунска Глава – Z35VSG R7, извршена е замена на дел од антенскиот систем и тоа:

  • Поставена е нова Антена
  • Заменет е постоечкиот антенски кабел со нов

 

По извршените тестови од неколку локации во Македонија, добиените резултати покажуваат значително подобрување во квалитетот на комуникацијата преку овој репетитор.

Годишно собрание на РАСМ за 2022 година

Согласно член 29 од Статутот на Радиоаматерската Асоцијација, Претседателот на РАСМ свикува Собрание кое ќе се одржи во сабота 21.05.2022 година. Собранието ќе се одржи во кругот на црквата Св. Еремија во населба Пинтија со почеток во 11:30 часот.
Собранието ќе работи по предложениот дневен ред:
1. Запознавање на делегатите-членовите со досегашните реализирани активности на РАСМ.
2. Извештај за финансиската состојба и завршна сметка за 2021 година.
3. Усвојување на планот за работа на РАСМ за период 2022/23 год.
4. Усвојување на одлуки во надлежност на Собранието согласно член 24 од Статутот на РАСМ.
5. Разно
На Собранието покрај Делегатите, може да присуствуваат и други радиоаматери и подржувачи на радиоаматеризмот, како и претставници од институциите со кои Асоцијацијата има соработка и потпишано Меморандуми.
По завршување на Собранието, од страна на РАСМ е организиран ручек, дружење на радиоаматерите, размена на искуства, како и предавање на членските карти за колегите кои ги немаат подигнато.
Ги молиме заинтересираните своето присуство да го пријават кај Секретарот на Асоцијацијата Z31DA (071261397) најдоцна до 17.05.2022 год.
Напомена: Членовите кои немаат подмирано членарина за 2022 година се добредојдени на собирот, но нема да имаат право на учество на Собранието!!!
Воедно ги известувам членовите на ИО, дека истиот ден со почеток во 10:30 ќе се одржи состанок на членовите на ИО при РАСМ.

Намалена членарина за 2022 година

Извршниот одбор на РАСМ на состанокот одржан на 13.01.2022 година, донесе Одлука за намалување на членарината за 2022 година.
Поради економската, енегретската и здравствената состојба во државата, ИО на РАСМ донесе одлука за намалување на членарината за 2022 година од 800 денари на 500 денари.
Членовите кои веќе имаат уплатено членарина за 2022 година ќе бидат во претплата за наредната година или пак на нивно барање може да им се изврши поврат на вишок уплатените средства.

Две години постоење на РАСМ

Почитувани радио-аматери на Република Македонија и членови на РАСМ,

По повод 2 години од постоењето на Радиоаматерската Асоцијација на Северна Македонија,  Ве повикуваме на 16.05.2021 година на радиоаматерски собир во Варвара во близина на с.Лешок. Собирот ќе биде организиран на отворен простор со маси за 100 посетители. Ќе биде обезбеден скромен ручек кој традиционално се подготвува во манастирските простории на црковниот комплекс Варвара. Работна фрекфенција за сите гости е 145.525 .

На самиот ден ќе биде организирана и радиоаматерска берза , така да сите радиоаматери кои имаат своја опрема, која е за продавање или поклонување слободно да ја донесат на денот на собирот.

Ве очекуваме

Z35Z, нашиот член Димитар Јаковлев светски првак na CQ WW RTTY 2020

Во прилог е линкот до телевизиското интервју направено од страна на Слободна ТВ, по повод добивањето на првата награда на нашиот член Z35Z Диме Јаковлев, по повод освоеното прво место и награда на CQ WW RTTY 2020 натпреварот, во категоријата “Single Operator – QRP 80m”.

Големи честитки од наша страна за овој огромен успех на Z35Z.

Само напред Диме !

Линкот до Интервјуто

Линк до официјалните резултати

Специјален повикувачки знак Z3FTDMC

Согласно барањето на наши членови, РАСМ побара и доби одобрение од АЕК за користење на специјален повикувачки знак Z3FTDMC. Знакот ќе се користи по повод јубилејот FT8DMC Activity Days 2021 Special Event Station во периодот од 2 Август до 15 Август 2021 година.
Со среќа на учесниците
Решението од АЕК можете да го превземете тука
Пропагација

Заштитени права РАСМ 2021